Ημερίδα «Αστικό Περιβάλλον και Εναλλακτικές Μετακινήσεις – Μετατροπές στο Δημόσιο Χώρο και Επιπτώσεις στην Υγεία και την Ποιότητα Ζωής»

Ημερίδα «Αστικό Περιβάλλον και Εναλλακτικές Μετακινήσεις – Μετατροπές στο Δημόσιο Χώρο και Επιπτώσεις στην Υγεία και την Ποιότητα Ζωής» 2022-12-02T13:16:53+00:00

Ημερίδα με τίτλο: «Αστικό Περιβάλλον και Εναλλακτικές Μετακινήσεις – Μετατροπές στο Δημόσιο Χώρο και Επιπτώσεις στην Υγεία και την Ποιότητα Ζωής»


 

Στοιχεία Πράξης


 

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων έχει στρατηγική προτεραιότητα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και εν γένει την αναδιοργάνωση των μετακινήσεων της καθημερινότητας με άξονα την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και ως εκ τούτου πραγματοποιεί σειρά δράσεων που αφορούν τόσο την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την αναβάθμιση επιμέρους περιοχών του με όρους βιωσιμότητας και εν γένει την ανάδειξη των ποιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, υλοποίησε την Ημερίδα με τίτλο «Αστικό Περιβάλλον και Εναλλακτικές Μετακινήσεις. Μετατροπές στο δημόσιο χώρο με επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.


 

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας του δημόσιου χώρου σε συσχέτιση με τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής και την προαγωγή των εναλλακτικών μετακινήσεων, καθώς κρίνεται σημαντικό να αναθεωρηθεί το παραδοσιακό μοντέλο μετακίνησης και να στραφεί σε πιο βιώσιμες πρακτικές ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα.

Σε πλήθος πόλεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο εντοπίζονται καλές πρακτικές αναδιοργάνωσης του Δημόσιου Χώρου, οι οποίες ταιριάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιμέρους περιοχών του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων και στόχο έχουν τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και διαβίωσης.
Η παρουσίαση χαρακτηριστικών μελετών περίπτωσης και η αξιολόγηση καλών πρακτικών, με παραδείγματα παρέμβασης πριν και μετά, αναμένεται να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα που έχουν αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητά τους και είναι άξια μεταφοράς στο περιβάλλον του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων.

Επίσης, με την παρουσίαση της μελέτης εφαρμογής για την Ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου της Χ.Ζ.Λ. Λουτρακίου επιχειρήθηκε να προβληθεί ένα στοιχείο της νέας ταυτότητας του Δήμου, που προάγει τις ήπιες μορφές μετακίνησης και προάγει ζητήματα δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας.

Δια της ημερίδας αυτής, ο Δήμος Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων επιχείρησε να εκκινήσει τη δημόσια συζήτηση στην περιοχή αναφορικά με το ρόλο του δημοσίου χώρου και την ενίσχυση των εναλλακτικών – φιλικών προς το περιβάλλον μορφών μετακίνησης στο Λουτράκι και σε ολόκληρο το Δήμο μέσα από μία οργανωμένη πολεοδομική και κυκλοφοριακή προσέγγιση, με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και στην αξιοποίηση και ενίσχυση του τουριστικού χαρακτήρα του δήμου με σκοπό:
α) να εδραιωθεί ως διεθνούς ενδιαφέροντος τουριστικός προορισμός με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές (ιαματικός, περιπατητικός, ποδηλατικός) και να αυξηθεί ο αριθμός διανυκτερεύσεων,
β) να αυξηθεί ο αριθμός νέων ανθρώπων που επιλέγουν το Λουτράκι ως τόπο μόνιμης διαμονής και δραστηριοποίησης
γ) να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεων εργασίας στον τριτογενή τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου,
δ) να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, η άνεση και η ασφάλεια των μετακινήσεων και
ε) να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία.

Πρόγραμμα της Ημερίδας

09:30 Προσέλευση | Εγραφές

10:00 Έναρξη εργασιών | Χαιρετισμοί

10:15 Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Υ.Π.ΕΝ. Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. | “Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Κινητικότητα”

10:45 Θάνος Βλαστός, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π., Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος, C.E.S./ Ε.Ν.P.C., PhD | “ΣΒΑΚ. Απολογισμός για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πού είμαστε και πού πάμε”

11:15 Παναγιώτης Βουλέλλης, MSc Πολεοδόμος – Χωροτάκτης | “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κλιματική Ουδετερότητα των Πόλεων έως το 2050. Πραγματικός Στόχος ή Ουτοπία;”

11:45 Coffee Break

12:00 Χρήστος Μπάρλας, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. “ΕΥΡΥΝΟΜΗ” | “Σχεδιάζοντας για την προσβασιμότητα με τους ΑμεΑ”

12:30 Μίλτος Παπαδημητρόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Τεχνικής Υηρεσίας Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων | “Έργα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων για τη βιώσιμη κινητικότητα”

13:00 Συζήτηση | Συμπεράσματα

13:30 Light Lunch


Με το πέρας της ημερίδας θα ακολουθήσει ξενάγηση σε εμβληματικούς δημόσιους χώρους του Δήμου (εμβληματικά σημεία ενδιαφέροντος σε Λουτράκι, Λίμνη Ηραίον, Αρχαία Δίολκος) όπου θα παρουσιαστούν σε μορφή εργαστηρίου οι σχεδιασμοί για την ανάδειξη του δημόσιου χώρου. Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση αναφορικά με τον σχεδιασμό στο Λουτράκι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτού.


Χρηματοδοτικό Σχέδιο

Η Ημερίδα χρηματοδοτείται από το Μέτρο: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Άξονα Προτεραιότητας 3: «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου»

Φορέας Χρηματοδότησης: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Προϋπολογισμός έργου:14.880,00€

Δικαιούχος: Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Επιστροφή