- Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
Σας ενημερώνουμε ότι οι δύο (2) προγραμματισμένες εκδηλώσεις που αφορούν α. στην Παρουσίαση Βιβλίου και β. στην Ημερίδα που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λουτρακίου αναβάλλονται λόγω του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε από την Κυβέρνηση, για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Στο δράμα που εξελίσσεται, η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα και τους τραυματίες. Θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Για τον νέο προγραμματισμό των εκδηλώσεων θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις.
Το Βιβλιοπωλείο Beeloo στο Λουτράκι και οι εκδόσεις Ιανός IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη
«Αναμνήσεις ενός Κοριτσιού»
Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 | 19:00 | Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
—–
Ομιλητές:
Αναστασία Βούλγαρη, θεατρική συγγραφέας-ποιήτρια,
Γιώργος Μονεμβασίτης, Πολ. Μηχανικός, Κριτικός & Ιστορικός Μουσικής,
Γιάννης Κολλιάκος, Μουσικός Συντάκτης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη
—–
«Ένα κορίτσι μεγαλώνει ανέμελα στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά του και τους Μικρασιάτες παππούδες, με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα» αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου.
Με τον ερχομό της χούντας, βιώνει τις αιφνίδιες νυχτερινές εφόδους του Στρατού στο σπίτι, τις φυλακίσεις του πατέρα της, την εξορία. Εκεί, στη Ζάτουνα, σ’ ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Μίκης και η Μυρτώ ζουν εξόριστοι, δέσμιοι, και το μικρό κορίτσι αλωνίζει τα αρκαδικά βουνά, τρέχει ελεύθερο στις απότομες πλαγιές, μυείται στα μυστικά της μουσικής και χορεύει… χορεύει ασταμάτητα, ρουφώντας τη ζωή! «My my my Delilah»…
Και παντού φρουροί και χωροφύλακες· και μουσική.
Σήμερα, παλεύει με τους δαίμονές της…»
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μεγαλώνοντας δίπλα στον «δέσμιο άγριων λύκων» Μίκη Θεοδωράκη. Βιώνει τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις και με το αθώο παιδικό της βλέμμα παρακολουθεί πάντα από εκεί, χαμηλά, τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του, συμμετέχοντας κι η ίδια σ’ έναν αέναο «Χορό αρχαίας τραγωδίας».