Αρχαία Ίσθμια – Η αναβίωση των Αγώνων

1970-01-01T00:00:00+00:00
Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Προβολή ντοκιμαντέρ – ταινία μικρού μήκους «Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων»

Μια σύμπραξη του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίων


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων ΘεοδώρωνΣτις 6 Ιουνίου 2023 το Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Αρχαία Ίσθμια – Η αναβίωση των Αγώνων», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το project των ΣΤ’ τάξεων, η οποία θα περιλαμβάνει:

  • Προβολή του Ντοκιμαντέρ της Δράσης
  • Ομιλίες – Εισηγήσεις από τους καθηγητές, κ. Μουσά Ξενοφώντα και κα. Γογγάκη Κωνσταντίνα
  • Ομιλίες από τους Δασκάλους των Τάξεων, κ. Στέφα Γιάννη και κ. Γκούμα Σταμάτη με θέμα την οργάνωση – υλοποίηση του εγχειρήματος αλλά και την αξία του σε σχέση με την τοπική κοινωνία
  • Ομιλίες από τους μαθητές με θέμα την τοποθέτησή τους για την εμπειρία και τα βιώματά τους από τη Δράση

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στις 7 μ.μ. στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου!


Για πρώτη φορά, μαθητές Δημοτικού συμμετέχουν σε μια συγκροτημένη προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων αγώνων κι ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, υλοποιώντας ένα εγχείρημα αυξημένου βαθμού δυσκολίας. Υπό το πρίσμα της συνεργασίας, της άμιλλας και του αλληλοσεβασμού και με τη συντονισμένη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους συνεργάστηκαν με επιτυχία σε ένα ντοκιμαντέρ (βίντεο) μικρού μήκους για να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε αγωνίσματα, όπως το παγκράτιο, ο δρόμος, το ακόντιο, η σφαίρα και το άλμα αλλά και σε μουσικούς αγώνες. Πριν την έναρξη των αγωνισμάτων, οι μαθήτριες παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία γύρω από το εκάστοτε αγώνισμα αλλά κι ιστορικές αναφορές για τον ναό του Ποσειδώνα, την ιστορία της περιοχής των Ισθμίων αλλά και τη συμμετοχή γνωστών αθλητών στους αγώνες αυτούς.

Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στον εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίων, κύριο Στέφα Ιωάννη, ενώ το σενάριο και την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου, κύριος Σταμάτιος Γκούμας.

Παράλληλα, στο εγχείρημα συνέβαλαν η δασκάλα, κυρία Μαυραγάνη Ειρήνη που οργάνωσε και συντόνισε τους μαθητές κι οι γυμναστές Πυργάκης Ευάγγελος, Ροβήλος Άγγελος, Δαμβουνέλης Ιωάννης και Βροντίση Δέσποινα, οι οποίοι αφενός εκπαίδευσαν τους μαθητές στα αγωνίσματα κι επιμελήθηκαν την ομαλή συμμετοχή τους στους αγώνες και την πομπή, αφετέρου σε συνεργασία με τον αθλητικό όμιλο «Ποσειδώνας Λουτρακίου» δανείστηκαν τα απαραίτητα υλικά για την πραγμάτωση των αγώνων (ακόντιο, σφαίρα, δίσκο).

Επιπλέον, οι καθηγήτριες Αγγλικών του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου, Φωτή Μαρία και Κελλάρη Εύη ανέλαβαν τη μετάφραση του σεναρίου για την τοποθέτηση υπότιτλων, ενώ στις αφηγήσεις παρεμβάλλονται κομμάτια με χρήση της νοηματικής γλώσσας από την κυρία Καραγεώργη Νίκη.

Το σενάριο βασίζεται στο επιστημονικό εγχειρίδιο «Κοκκωνάκης, Σ. Μ., (2022). Αρχαίοι αθλητικοί αγώνες, Αγωνίσματα, πρωταθλητές, ποίηση και τέχνες, Πολύφεγγος» από το οποίο αντλήθηκαν όλα εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία, ώστε να αξιοποιηθούν διδακτικά στο έργο.

Η πομπή με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη των αγώνων πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της χορωδίας του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου με υπεύθυνο τον κύριο Παπανικόλα Σπύρο, καθώς το μουσικό κομμάτι που επενδύει το απόσπασμα ερμηνεύεται από τους μαθητές του σχολείου κι αποτελεί έναν αρχαίο ορφικό ύμνο προς τιμήν του Ποσειδώνα στο όνομα του οποίου χτίστηκε ο ναός στην περιοχή της Ισθμίας.

Επιστροφή