Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τίμησε τους πρωτομάστορες Ούγγρους μηχανικούς της Διώρυγας, Istvan Turr και Bela Gerster

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τίμησε τους πρωτομάστορες Ούγγρους μηχανικούς της Διώρυγας, Istvan Turr και Bela Gerster

Σε μια σεμνή τελετή στο Ουγγρικό Μνημείο που βρίσκεται στον Ισθμό της Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση Στεφάνων από τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργο Γκιώνη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας – Ελλάδος κ. István Hiller, και τον Γενικό Διευθυντή της Α.Ε.Δ.Ι.Κ. κ. Γιώργο Ζουγλή, το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024.

Η τελετή ήταν αφιερωμένη στους πρωτομάστορες Ούγγρους αρχιτέκτονες και μηχανικούς István Türr και Béla Gerster που ηγήθηκαν του μεγάλου τεχνικού έργου της Διώρυγας του Ισθμού, στη δεκαετία του 1880.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τη σημασία και τους συμβολισμούς του Ουγγρικού μνημείου, το οποίο κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο 2009, επί θητείας του, σε συνεργασία με την Ουγγρική Κυβέρνηση και την ΑΕΔΙΚ.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους αρκετά μέλη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Ελλάδας κ. Simon Róbert Balázs, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικότητας στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο κ. Λαοκράτης Κοράνης, η σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Szekrényes Éva, ο Α.Ε. Πρέσβης κ. Erik Haupt και ο Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόξενος κ. János Berényi. Σημαντική ήταν επίσης, η παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Σταυρέλη Νικόλαου, καθώς επίσης, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου κ. Πέρρα Σωτήριου, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ. Μαυροματίδου Θεώνης, του Αντιδημάρχου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Νέων Τεχνολογιών κ. Πέτρου Θεόδωρου και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ισθμίας κ. Γκιόκα Αθανάσιου.

Το έργο, σε σχεδιασμό και μελέτη από τον Αρχιτέκτονα του Δήμου κ. Παπαδημητρόπουλο Μιλτιάδη, είναι ένα μνημείο από κόκκινο ουγγρικό γρανίτη, με σχήμα που παραπέμπει στα πρανή της διώρυγας. Στην νότια άκρη του, έχει τοποθετηθεί πλατφόρμα θέασης της διώρυγας ενώ στο δυτικό άκρο, τα δυο αειθαλή δένδρα συμβολίζουν την φιλία Ελλάδας – Ουγγαρίας.

 

Γραφείο Τύπου

2024-04-17T16:40:24+00:00 Απρίλιος 17th, 2024|, Νέα, Συμαντικά|
Back