“Η Μάχη της Περαχώρας” | Μια Συγκλονιστική βραδιά, τιμή και δόξα στους προγόνους μας!

“Η Μάχη της Περαχώρας” | Μια Συγκλονιστική βραδιά, τιμή και δόξα στους προγόνους μας!

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με αφορμή του πανελλήνιους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, προχώρησε σε ένα ρηξικέλευθο για τα δεδομένα εγχείρημα. Τη δημιουργία ενός πρωτότυπου συμφωνικού έργου για τη “Μάχη της Περαχώρας”.

Έναν χρόνο μετά η συγκλονιστική συναυλία που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Περαχώρα δικαιώνει αυτή μας την πρωτοβουλία.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με 50μελή σύνθεση, ο Αρχιμουσικός της Πελοπίδας Μαυρόπουλος, οι σπουδαίοι σολίστ Διονύσης Σούρμπης και Μαίρη Έλεν Νέζη, η χορωδία Choremus, η πιανίστρια Κατερίνα Λιάτα και ο αφηγητής Αλέξης Κωστάλας καθήλωσαν τους 600 και πλέον παρευρισκόμενους στην Πλατεία Ταξιαρχών ερμηνεύοντας υποδειγματικά ένα σπουδαίο έργο.

Ένα έργο που σίγουρα απόλαυσαν υπερήφανοι οι δύο δημιουργοί του.

Ο δάσκαλος, ερευνητής και συντοπίτης μας Νίκος Γεωργίου που δημιούργησε όλα τα αφηγηματικά μέρη και τα εξαιρετικά ποιήματα σε στίχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που αποτέλεσαν την έμπνευση για τον Σπύρο Προσωπάρη.

Τον σπουδαίο Κερκυραίο συνθέτη, τον αρχιμουσικό του ιστορικότερου μουσικού ιδρύματος της χώρας -της Παλαιάς Φιλαρμονικής- με ανεκτίμητη προσφορά στο πανελλήνιο μουσικό στερέωμα που συνέθεσε το έργο.

Μια βραδιά που βρήκε όρθιους τους θεατές στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στο φινάλε της παράστασης σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλη την Περαχώρα.

Μια βραδιά που αφιερώθηκε από το δημιουργό στους Λάμπη Αποστολίδη, Αναστάσιο Παπαδημητρίου και Αντώνη Κουκουλά για την σπουδαία παρακαταθήκη και προσφορά τους στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης στην εναρκτήρια ομιλία του, “η εκδήλωση έκλεισε έναν κύκλο εκδηλώσεων που δημιούργησε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για να αποδώσει φόρο τιμής και αναγνώρισης, να τιμήσει με τη δέουσα λαμπρότητα τους ήρωες της Περαχώρας, τους αγώνες των προγόνων και των συγγενών μας, και να αναδείξει την πολυσήμαντη αξία της ιστορικής «Μάχη της Περαχώρας», τον Σεπτέμβριο του 1822. Το εμβληματικό αυτό έργο θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές μια σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη, μια «Ωδή στην Μάχη της Περαχώρας» και θα συμβάλλει στην ανάδειξη της συνεισφοράς και του δικού μας ηρωικού τόπου, της ιστορικής Περαίας γης, στην εθνική ιστορία, λαμβάνοντας τη θέση που του αξίζει“.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, οι Βουλευτές Νομού Κορινθίας Κώστας Κόλλιας και Γιώργος Ψυχογιός.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Π.Ε. Αργολίδας & Π.Ε. Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Εξειδικευμένων θεμάτων Π.Ε. Κορινθίας Γιώργος Οικονόμου, Ειδική Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Ιωάννα Κασίμη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της “Πελοπόννησος Α.Ε.” Σωτήρης Μουρίκης. Ο τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης το μέλος της «Νέας Πελοποννήσου» πρώην Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου.

Οι Αντιδήμαρχοι και αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Γιωτάκης. Η Διοικήτρια το Α.Τ. Λουτρακίου Μάρθα Μυστακίδου, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Πλωτάρχης Λ.Σ. Παναγιώτης Χ. Κοντός και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων αποδίδει τα εύσημα και συγχαίρει όλους τους συντελεστές:

– τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου, τους καθηγητές και φυσικά τον Αρχιμουσικό, κ. Πελοπίδα Μαυρόπουλο για την πρωτοβουλία δημιουργίας του μουσικού έργου και για την προσφορά του εν γένει, στο πολιτιστικό έργο του τόπου μας.

– Τον εξαίρετο δάσκαλο και ερευνητή κ. Νικόλαο Γεωργίου, που μας έχει χαρίσει απλόχερα το πλούσιο συγγραφικό του έργο για την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, αλλά και για την σπουδαία συμβολή του στη δημιουργία του έργου με πρωτότυπα κείμενα, αφηγήσεις και ποιήματα.

– -Τον διακεκριμένο αρχιμουσικό της ιστορικής παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας και καταξιωμένο συνθέτη, κ. Σπύρο Προσωπάρη για την εξαιρετική του μουσική σύνθεση που πλαισιώνει το έργο.

– Τους σολίστ και τη χορωδία Choremus για τη συνεργασία.

– Την διεθνούς φήμης mezzo soprano, Μαίρη Έλεν Νέζη και τον βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Διονύση Σούρμπη

– Τέλος, τον πλέον στενό συνεργάτη της Φιλαρμονικής και άοκνο συμπαραστάτη μας, Αλέξη Κωστάλα.

 

Γραφείο Τύπου

 

2021-09-29T14:19:31+00:00 Σεπτέμβριος 29th, 2021|, Νέα, Συμαντικά|
Back