Δημοτική Βιβλιοθήκη

Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Δημοτική Βιβλιοθήκη 2019-10-16T11:31:29+00:00

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου λειτουργεί από το 1979, αρχικά ως Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου – Περαχώρας», και από το 1984 ως Τμήμα του Πνευματικού & Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρακίου – Περαχώρας, στους χώρους του οποίου λειτούργησε έως τον Μάιο 2016.

Πλέον αποτελεί τμήμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Τον Αύγουστο του 2016, μετεγκαταστάθηκε στο διαμορφωμένο κτήριο της Βίλλας Χατζοπούλου, μίας οικίας – σημείου αναφοράς καθώς ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας από τους πλέον επιφανείς ανθρώπους στην κοινωνία του Λουτρακίου.

Η μεταφορά στον χώρο της Βίλλας Χατζοπούλου σηματοδοτεί το πέρασμα της Βιβλιοθήκης σε μία νέα περίοδο εξωστρέφειας, με ενεργότερο ρόλο στα τοπικά δρώμενα. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα είναι θετική καθώς σημειώνεται διαρκής αύξηση στον ρυθμό εγγραφής νέων μελών, πραγματοποιούνται με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και επισκέψεις σχολικών τμημάτων και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι δωρεές βιβλίων και άλλου υλικού. Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης, τη μηνιαία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Λουτρακίου καθώς και εκδηλώσεις άλλων φορέων, όχι απαραίτητα σχετικές με το κατεξοχήν αντικείμενό της, όπως η Ημερίδα για την Ρωμαϊκή Έπαυλη στην Κατουνίστρα, εκδηλώσεις του Λυκείου Λουτρακίου κ.λπ. Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται εξάλλου οι δωρεές βιβλίων και άλλου υλικού.

 

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική και διαθέτει περί τους 12.000 τίτλους κυρίως λογοτεχνικών έργων, Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, κλασικών και σύγχρονων, ενώ υπάρχουν βιβλία που καλύπτουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα, όπως θρησκεία, φιλοσοφία, ψυχολογία, ιστορία κ.α., καθώς και τμήμα με παιδικά, νεανικά και εφηβικά βιβλία.

 

Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής –κυρίως το λογοτεχνικό τμήμα– έχει καταλογογραφηθεί με τη βοήθεια ειδικού βιβλιοθηκονομικού προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Λειτουργεί επίσης αναγνωστήριο, με δωρεάν παροχή Wi-Fi και πρόβλεψη για μελλοντική τοποθέτηση τερματικών εξυπηρέτησης του αναγνωστικού κοινού (clients). Πρόθεσή μας είναι η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει ένα αξιόλογο πληροφοριακό κέντρο και πολιτιστικό πυρήνα για την τοπική κοινότητα.

Κανονισμοί της βιβλιοθήκης:

Για την καλύτερη λειτουργία της βιβλιοθήκης, παρακαλούνται όλοι οι αναγνώστες όπως προσέξουν τις παρακάτω οδηγίες:

 • Διατηρείτε τα βιβλία καθαρά, μακριά από τρόφιμα και υγρά.
 • Μην διπλώνετε τις σελίδες – Χρησιμοποιείτε σελιδοδείκτες.
 • Μην ανοίγετε διάπλατα ή να διπλώνετε τα βιβλία, με τρόπο που πιθανόν να καταστραφεί το δέσιμο και το εξώφυλλο.
 • Μην σημειώνετε στα βιβλία.
 • Μην αφήνετε τα βιβλία εκτεθειμένα στον ήλιο, ή στο αυτοκίνητο γιατί ξεθωριάζουν.
 • Επιστρέφετε τα βιβλία στον προκαθορισμένο χρόνο.

Όροι δανεισμού βιβλιοθήκης:

 • Όλοι οι δημότες μπορούν να εγγραφούν ως Μέλη της Βιβλιοθήκης και να αποκτήσουν κάρτα την οποία να παρουσιάζουν όταν θα δανείζονται βιβλία. Η κάρτα Βιβλιοθήκης εκδίδεται από τον Βιβλιοθηκονόμο, αφού οι ενδιαφερόμενοι του παρουσιάσουν την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια  οδήγησής τους . Για τα παιδιά υπεύθυνοι είναι οι γονείς ή κηδεμόνες τους.
 • Το χρονικό περιθώριο δανεισμού είναι για 15 μέρες.
 • Δανείζεστε από 1-5 βιβλία εφόσον μπορείτε να τα διαβάσετε εντός του χρονικού πλαισίου που αναφέραμε.
 • Για τυχόν καθυστέρηση κι αν δεν ενημερώσετε έγκαιρα τον βιβλιοθηκονόμο για ανανέωση της κράτησής σας, θα υπάρξει πρόστιμο.
 • Για οποιαδήποτε απώλεια ή φθορά υλικού ή εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης με ευθύνη του χρήστη, ο χρήστης υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση.

 

Οι δωρεές βιβλίων είναι ευπρόσδεκτες, με προϋπόθεση τα βιβλία να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να μην έχουν παρωχημένο περιεχόμενο και να εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα μίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα ολικής, μερικής ή καθόλου αποδοχής της δωρεάς, με βάση τη γενικότερη πολιτική ανάπτυξης της συλλογής της.

Αποστολή της Βιβλιοθήκης η δημιουργία και υποστήριξη ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος πληροφόρησης καθώς επίσης:

 • Η προβολή του έργου των συγγραφέων του νομού Κορινθίας, αλλά και γενικότερα της Πελοποννήσου
 • Εκπαιδευτικές – ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής
 • Συνεργασία σε εκδηλώσεις και διαδανεισμός με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου
 • Κάλυψη -όσο είναι δυνατόν- των αναγκών των μαθητών, σπουδαστών και ερευνητών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να αποταθούν σε άλλες Βιβλιοθήκες για την εξυπηρέτησή τους

Όραμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λουτρακίου είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ώστε να διατηρηθεί ως πνευματικό κληροδότημα που μεταδίδει γνώσεις, αξίες και ιδανικά στις επόμενες γενιές.

Ωράριο Λειτουργίας

(Δευτέρα ως και Παρασκευή 9:00π.μ -14:30μ.μ)

Στοιχεία Επικοινωνίας

 • 2744 022323

 • Οικονόμου 3 & Τομπάζη, 20300 Λουτράκι

   
Επιστροφή