Με επιτυχία η ημερίδα με θέμα « Αστικό περιβάλλον και εναλλακτικές μετακινήσεις. Μετατροπές στο δημόσιο χώρο με επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής».

Με επιτυχία η ημερίδα με θέμα « Αστικό περιβάλλον και εναλλακτικές μετακινήσεις. Μετατροπές στο δημόσιο χώρο με επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής».

Σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου ημερίδα με θέμα με θέμα  « Αστικό περιβάλλον και εναλλακτικές μετακινήσεις. Μετατροπές στο δημόσιο χώρο με επιπτωσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής».

Η ημερίδα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Οικονομική Υποστήριξη εξωστρεφών δράσεων 2019», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου«Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» του άξονα προτεραιότητας 3: «Λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου»

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Γενικός Γραμματέας δήμου Κορινθίων Νεκτάριος Σπηλιόπουλος , εκπροσωπώντας το δήμο και τον Aναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ❞𝝙𝝜𝝡𝝤𝝥𝝦𝝖𝝟𝝩𝝤𝝨 𝝖𝝚❞ , ο ΓΓ του δήμου Λουτρακίου Γιάννης Μαυροειδής, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Τάσος Γκιολής και Χάρης Βυτινιώτης, οι περιφερειακοί συμβουλοι Απόστολος Παπαφωτίου και Γιώργος Πετρίτσης, η Διοικητής του ΑΤ Λουτρακίου Μάρθα Μυστακίδου, αντιδήμαρχοι, ενώ ο μοναδικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που έδωσε το παρών ήταν ο Γιάννης Γλυκοφρύδης.

Στις 10.00 πμ έγινε η έναρξη των εργασιών και ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαριστώντας όλους όσοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα.

Η ομιλία του κ. Γκιώνη

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σήμερα εδώ, στην κρίσιμη αυτή συνάντηση για το πως επηρεάζει η δομή των πόλεων και των οικισμών μας την ΥΓΕΙΑ και την ποιότητα ζωής μας.

Νομίζω πως οι περισσότεροι γνωρίζετε την προσπάθεια που καταβάλλουμε από την αρχή της θητείας μας να αλλάξουμε τον δημόσιο χώρο, με έναν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης και εν τέλει, να διαπραγματευτούμε με άλλους όρουςτην ποιότητα ζωής στον δήμο μας.

Έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές το περιβαλλοντικό πρόσημο της δημοτικής αρχής και στο πλαίσιο αυτό

έχουμε αποφασίσει ότι, – θέλουμε να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου για κοντινές αποστάσεις, – θέλουμε να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μετακινήσεις – και να δώσουμε βάρος και ΧΩΡΟ στον πεζό, στον ποδηλάτη, στον χρήστη των διαφόρων μέσων μαζικής μεταφοράς, του προαστιακού και των ταξί, ενώ παράλληλα,

επιχειρούμε να βάλουμε σε τάξη ζητήματα οδικής ασφάλειας και τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Κάποιες από τις κρίσιμες παρεμβάσεις μας, στρατηγικού χαρακτήρα, που μας καθοδηγούν ΚΑΙ στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας είναι:

  • Η Ανάδειξη Θαλάσσιου Μετώπου στο Λουτράκι και η Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (Χερσαίας ζώνης Λιμένα) Λουτρακίου – 2022
  • Η Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ποσειδωνίας και η ενοποίηση του με το παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου – 2022 – ταμείο Ανάκαμψης
  • Η Έγκριση του ΓΠΣ Λουτρακίου- Περαχώρας – 2021
  • Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου – 2021
  • Η Κυκλοφοριακή μελέτη Αγ. Θεοδώρων, βασισμένη στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας – 2020-2021
  • Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λουτρακίου 2019-2021
  • Το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη Πεζοδρομίων στους Άγ. Θεόδωρους – 2021
  • Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων – 2021
  • Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) Δήμου – 2022 – Ένα νέο σχέδιο που θα διορθώσει την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, στους κύριους κοινόχρηστους χώρους του Λουτρακίου και των βασικών οικισμών.

Το κρίσιμο σημείο είναι εδώ. Έχουμε όραμα, αλλά, έχουμε και σαφείς κανόνες και σχεδιασμό.

Μπορούμε πλέον να ανταγωνιζόμαστε μεγάλους δήμους της χώρας σε ΟΛΑ τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προκύπτουν από εθνικούς και ευρωπαικούς πόρους.

Αλλά παράλληλα έχουμε επενδύσει σημαντικά στον κοινωνικό διάλογο με φορείς και πολίτες καθόλη τη διάρκεια ανάπτυξης των ανωτέρω σχεδιασμών….

Σας καλωσορίζω και ελπίζω να συνεχίσουμε τον παραγωγικό διάλογο για την πρόοδο του Δήμου μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Yφυπουργός  Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιούνται στο δήμο μας, όπως το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε

To λόγο στη συνέχεια πήρε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ο οποίος ανέφερε πολύ σημαντικά πράγματα σε ότι αφορά τα έργα και όχι μόνο!

Ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Υπουργείο, δεν μπόρεσε να παραστεί Απέστειλε επιστολή στο δήμο Λουτρακίου, απευθύνοντας χαιρετισμό που αναγνώσθηκε από την κ. Ραχήλ Βλάσση

 

Στην Ημερίδα έγινε εκτενής αναφορά για:
▪️ Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των 2 Δήμων
▪️ Τα Τοπικά & Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια
▪️ Την ανάπλαση του ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου & Λουτρακίου

Ομιλητές 

Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικου Σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος ΥΠ.ΕΝ – Δρ Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ «Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Κινητικότητα»

Θάνος Βλάστος, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος, CES/ENPC, PHD «ΣΒΑΚ. Απολογισμός για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, που είμαστε και που πάμε»

Παναγιώτης Βουλέλλης MSc Πολεοδόμος-Χωροτάκτης «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κλιματική Ουδετερότητα των πόλεων έως το 2050. Πραγματικός Στόχος ή Ουτοπία;»

Χρήστος Μπάρλας, Πρόερος της Α.Μ.Κ.Ε «ΕΥΡΥΝΟΜΗ» «Σχεδιάζοντας για την προσβασιμότητα με τους ΑΜΕΑ»

Μίλτος Παπαδημητρόπουλος, Αρχιτέκτων-Μηχανικός Τεχνικής Υπηρεσίας δήμου Λουτρακίου-Π-ΑΘ «Εργα του δήμου Λουτρακίου-Π-ΑΘ για τη βιώσιμη κινητικότητα»

 


Η Ημερίδα χρηματοδοτείται από το Μέτρο: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Άξονα Προτεραιότητας 3: «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου»

Φορέας Χρηματοδότησης: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Προϋπολογισμός έργου:14.880,00€

Δικαιούχος: Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

2022-12-02T12:54:09+00:00 Νοέμβριος 2nd, 2022|Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις, Σημαντικά|
Επιστροφή